top of page
Search
  • Kathy Anita de Vries

Eigenheid als bron van troost

Elly Salome, de in 1922 geboren pianiste, docente hoofdvak piano aan het Rotterdams conservatorium en recensente van o.a. Het Parool en de NRC.


Al in 1933 maakte Freud een grote stap door de invloed van belangrijke figuren uit de omgeving op de ontwikkeling van de persoonlijkheid te beschrijven. Hoe wezenlijk deze invloeden kunnen zijn en hoe uitspraken van hen zich kunnen verweven met de eigenheid van de ander of de persoon in kwestie blijkt uit dit treffende verhaal van de nu 97-jarige pianiste Elly Salome.


Ten tijde van haar pianostudie aan het Rotterdams Conservatorium zwaaide de bijzondere componist Willem Pijper de scepter aldaar. Pijper was zowel een zeer opmerkeljke als opmerkzame figuur, die waarschijnlijk niet gewend was een blad voor de mond te nemen.

Eerder had hij de bijna profetische woorden uitgesproken, jij bent de meest analytische persoon die ik ooit ontmoet heb, wat een zo ware en hele mooie uitspraak is betreffende Elly.

Nu had hij Elly kennelijk iets gevraagd, waarop zij als antwoord had gegeven, dat dat niet zo goed uitkwam omdat haar dagen al meer dan gevuld waren met het studeren en het volgen van andere vakken op het conservatorium.


Waarop Pijper antwoordde: U hebt het niet drukker dan u aankunt.


Elly had het mij vele malen verteld en wij vonden het allebei een fantastische respons.

Terug naar het nu, de nu 97-jarige Elly verblijft intussen in het Rosa Spierhuis en heeft een verdrietige ochtend. Ik luister naar haar .........


Enige tijd later belt zij mij zeer ontroerd op en spreekt de volgende woorden die zo betekenisvol voor haar zijn: Ik heb het niet moeilijker dan ik aankan.

Zij zegt het met een snik, daar moet ik aan denken, en daar moet ik meer naar gaan leven, is haar eigen feedback.


Ik denk na en vind het zo waardevol en sterk hoe zij deze woorden, uitgesproken zovele jaren geleden, heeft getransformeerd tot een nieuwe betekenisvolle uitspraak, die haar kracht geeft. Mogen de woorden nog lange tijd resoneren in haar zieleleven, woorden zovele jaren bewaard en nu opnieuw tot leven gekomen in haar eigenheid.42 views0 comments

Recent Posts

See All

Rouw behoeft rust, tederheid en aandacht

Ik schrijf dit omdat ik vaak schrik van de opmerkingen en woorden die ik om mij heen hoor van mensen die of zelf een rouwproces meemaken of opmerkingen maken als vriend of buitenstaander over degenen

De vluchteling

Op een dag werd ik wakker en was ik veranderd in een vluchteling. Deze zin maakte diepe indruk op mij. Waarom vroeg ik mij af. Het was het woord veranderen dat mij zo raakte. Wat betekent het? Een men

Comments


bottom of page