top of page
Search
  • Kathy Anita de Vries

Rouw behoeft rust, tederheid en aandacht

Ik schrijf dit omdat ik vaak schrik van de opmerkingen en woorden die ik om mij heen hoor van mensen die of zelf een rouwproces meemaken of opmerkingen maken als vriend of buitenstaander over degenen die een verlies lijden. Laat ik eerst beamen dat ik weet dat wij allen verschillend zijn, dat wij allen op andere punten in onze ontwikkeling staan en dat wij verschillende temperamenten hebben, een woord met een belangrijke lading in de psychologie. En natuurlijk dat geen enkele relatie hetzelfde is.

Toch leven wij allen met verlies en wordt in onze complexe vluchtige (samen)leving veel ongeziene pijn geleden.

Een mens in een rouwproces is heel kwetsbaar.


Hoe ga ik met mijn eigen kwetsbaarheid om? Ik kan eigenlijk niet anders dan deze niet verbergen. ik geloof zelfs dat dit bij mij een natuurlijk proces is. Ik wil u graag deelgenoot maken van een prachtige brief die ik mocht ontvangen van Tom Yeomans, een zielsverwant van Marco. Juist omdat ik hoop dat er enkele zinnen in staan die misschien wel resoneren en raken aan erkenning van het verdriet van degene die daar naar verlangt.


Dear Kathy,

I quote you. Does the suffering dissolve itself in unconditional love.?

I think the answer is affirmative.

I would say yes over a long period of time and meanwhile both need be held in consciousness. The deep sorrow and the deep love. I would guess that your father had deep soul sorrow as well as love and that you absorbed both as a baby and child. This is common in such cases that you have transgenerational transmission of experience which remains unconscious, but affect our lives until we become conscious of it and work to heal and transform it. Marco had this deep sorrow too, from his experience in Indonesia.

In fact I think that the sorrow contributes to the love being unconditional, for the love learns to include everything, not just the joyous experience.

Strange to say but deep sorrow can deepen love. In any case, both are there in you and most likely were in your father also. I hope this helps,

Tom Yeomans


ik wens u zoveel troost toe.


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Eigenheid als bron van troost

Elly Salome, de in 1922 geboren pianiste, docente hoofdvak piano aan het Rotterdams conservatorium en recensente van o.a. Het Parool en de NRC. Al in 1933 maakte Freud een grote stap door de invloed v

De vluchteling

Op een dag werd ik wakker en was ik veranderd in een vluchteling. Deze zin maakte diepe indruk op mij. Waarom vroeg ik mij af. Het was het woord veranderen dat mij zo raakte. Wat betekent het? Een men

Comments


bottom of page